Czekolada wielkanocna

Marzec 11th, 2018 by domeq
0

Święta wielkanocne obchodzone przez niemal każdego polaka nie obeszły by się bez takiej słodkości jaką jest czekolada wielkanocna. Pisanki i czekolada stały się synonimem tej szczególnej pory roku, kiedy sezon zmienia się z zimy na wiosnę. W tym miejscCzekolada wielkanocnau zapoznamy się z początkami tradycji jedzenia czekolady w dane właśnie święto.

Z początku XIX wieku pierwsze czekoladowe jajko wielkanocne pojawiło się w Niemczech i we Francji, a wkrótce rozprzestrzeniło się na resztę Europy i nie tylko. Pierwsze jaja z czekolady były puste. Wytwarzanie pustych jaj w tym czasie było nie lada wyczynem, ponieważ łatwo dostępna czekolada, której używamy dzisiaj, nie istniała wtedy, musieli użyć pasty z mielonej prażonej fasoli kakaowej.

Na przełomie XIX i XX wieku odkrycie nowoczesnego procesu wytwarzania czekolady i udoskonalone metody produkcji masowej sprawiły, że puste czekoladowe jajko wielkanocne szybko stało się darem wielkanocnym w Wielkiej Brytanii i częściach Europy, a od lat 60 ubiegłego wieku było dobrze ugruntowane na całym świecie.

Wielkanoc to drugie najlepiej sprzedające się święto słodyczy w Ameryce, po Halloween. Do najpopularniejszych słodkości związanych z tym dniem należą czekoladowe jajka, które sięgają początków XIX-wiecznej Europy.

Nowoczesna czekolada wielkanocna – dlaczego akurat taka?

Nowoczesne czekoladowe jajko wielkanocne zawdzięcza swój rozwój dwóm największym osiągnięciom w historii czekolady – holenderskiemu wynalazkowi które słóżyło do oddzielania masła kakaowego od ziarna kakaowego w 1828 roku i wprowadzeniu czystego kakao przez Cadbury Brothers w 1866 roku. W procesie tym wytwarzano duże ilości masła kakaowego, co stanowiło tajemnicę wytwarzania formowanej czekolady lub jakiejkolwiek delikatnej czekolady do spożycia. Najwcześniejsze czekoladowe jajka
Cadbury były zrobione z „ciemnej” czekolady o gładkiej powierzchni i były wypełnione cukrem migdałowym.

Wprowadzenie na rynek czekolady mlecznej Cadbury w 1905 roku miało ogromny wpływ na rynek jaj wielkanocnych. Popularność tej nowej czekolady znacznie zwiększyła sprzedaż jaj wielkanocnych i uznano je jako sezonowe bestsellery. Dziś rynek jaj wielkanocnych to przede wszystkim czekolada mleczna.

Dzięki takim wydarzeniom czekolada wielkanocna może być teraz przez nas pałaszowana po wszech czasy.

Posted in przydatne? informacje

Comments are closed.